Therapeutisch Centrum Haket

Bekkentherapie

Incontinentie en bekkenbodemproblemen

Incontinentie is het ongewild verliezen van urine en/of ontlasting. Veel Belgen hebben last van dit probleem; het komt voor bij zowel mannen als vrouwen, ouderen en jongeren.

Incontinentie kan ontstaan door: leeftijd, na een bevalling, prostaatproblemen, blaasontsteking, nervositeit, na een operatie in de onderbuik en door medicijnen.

Bekkenbodemproblemen zijn: incontinentie, erg vaak naar de wc gaan of aandrang hebben om te plassen, verstopping, verzakking, buikpijnklachten, pijn bij het vrijen. Een combinatie van deze klachten komt vaak voor

Wat is er met kinesitherapie aan deze klachten te doen?

De behandeling bestaat uit: verbeteren van het toiletgedrag, aanleren van een goede perstechniek, aan-en ontspannen van de bekkenbodemspieren, adem- en ontspanningsoefeningen, houdings- en bewegingsinstructie, verbeteren van eet- en drinkgewoonten.

Pre- en postnale lessen

Een goede voorbereiding op de geboorte is tijdens de zwangerschap van essentieel belang om de bevalling zo vlot mogelijk te laten verlopen. Tijdens de lessen wordt onder andere uitleg gegeven over de bouw en functie van het bekken en de daar bij horende organen en spieren. Er worden oefeningen aangeleerd om de spieren zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de bevalling en de periode daarna. Uiteraard is er veel aandacht voor ademtechnieken en ontspanningsoefeningen.

Na de bevalling vindt een nacontrole plaats om te beoordelen of alles in orde is en de dagelijkse bewegingen en sporthervatting geen probleem vormen. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan de eigen lichaamshouding bij het verzorgen en tillen van het kindje.

Ook in het mogelijk een cursus babymassage te volgen; deze staat los van de therapeutische handelingen en wordt buiten de kinesitherapie om georganiseerd.