Therapeutisch Centrum Haket

Medical Taping Concept

De basis van het Medical Taping Concept (=tapemethode) is ontwikkeld vanuit de gedachte dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

In tegenstelling tot gewone sporttape die strak zit, worden bij medical tape de weefsels in hun functie ondersteund en kun je je vrij blijven bewegen. De tape kan rustig een week of langer worden gedragen en met de tape kan men gewoon onder de douche, zwemmen en oefeningen doen.

Het toepassingsgebied van het Medical Taping Concept is breed. Mogelijk te behandelen klachten zijn nabehandeling van blessures, houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog), pijndemping, gewrichtsproblemen, verminderen van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem of bloeduitstortingen), corrigeren van de bewegingsrichting, bevorderen van het bewegingsgevoel en reflex beïnvloeden, bijvoorbeeld bij hoofdpijn.

Lymf Taping is een bijzonder toepassing van het Medical Taping Concept met behulp van een speciale elastische tape. Oedeemtherapeuten hebben de Medical Taping techniek toepasbaar gemaakt voor mensen met klachten ten gevolge van operaties en bestralingsbehandelingen bij (borst-)kanker

De tape wordt dan gebruikt om oedeem te verminderen (door de bloed-en lymfedoorstroming te bevorderen waardoor het oedeem vermindert), de kwaliteit van littekenweefsel te verbeteren (door fibrose (=harde stukjes in het weefsel) en littekenweefsel te verzachten), verminderen van de schadelijke gevolgen van bestraling en pijndemping.

Hoe werkt deze tape?

De tape wordt 'onder spanning' aangebracht, op een gerekte huid, waardoor de tape de huid als het ware 'lift'; de bovenste huidlaag wordt iets 'opgetild' en door de beweging die je maakt, ook nog iets gerekt. Het gevolg hiervan is, dat de ruimte tussen de eerste en de tweede huidlaag, waarin zich haarvaartjes bevinden, groter wordt. Dit leidt tot een betere doorbloeding en daarmee tot een betere afvoer van de afvalstoffen (aanwezig in lymfevocht). Hierdoor vermindert het oedeem, terwijl door de liftende werking van de tape de druk op de zenuwuiteinden afneemt, waardoor ook zenuwpijn vermindert. Door de grotere ruimte tussen de huidlagen wordt het fibrotisch weefsel losser van structuur daardoor kunnen de kleine lymfvaatjes het vocht beter opnemen en afvoeren. Het grootste gedeelte van het vocht wordt via de huid afgevoerd. Tachtig procent van de lymfebanen liggen in de huid. Het is dus belangrijk deze te stimuleren om meer lymfevocht af te voeren.

Het oedeem heeft de eigenschap om zich langs de aangebrachte tape te verplaatsen. Door de speciale wijze van aanbrengen stimuleer je de verplaatsing van het oedeem in de richting van de lymfknopen die nog wél functioneren. Dus daarheen, waar we het graag willen hebben. Omdat de tape een aantal dagen kan blijven zitten, ook tijdens het douchen, is er gedurende die tijd dus sprake van een 24-uurs behandeling!

Hoe wordt deze tape toegepast:

De tape wordt in kleine reepjes kruislings geplakt bv. over littekens, op plaatsen waar de huid hard of verkleefd is geraakt, op erg gezwollen delen van de borst, en in het gebied van de pijn.

Een tweede manier is dat de tape in stroken geplakt wordt in het verloop van de lymfebanen op bijv. borst, flank en rug, bovenarm, onderarm en hand indien nodig.

Bron: www.fysiotape.nl